Tot 1991 werd in Värmland al het hout dat in de bossen werd gekapt, afgevoerd via de Klarälven, de brede rivier die de provincie van noord naar zuid doorsnijdt. Tegenwoordig gaat al het houttransport over de weg. De enige planken die je nu nog op de rivier ziet, zijn van de vlotten waarmee je als toerist kunt ronddobberen. Verslag van een dagje niets doen op het water.

Dierenleven aan de rivier

Twee reeën staan niets vermoedend te drinken aan de oever van de rivier. Pas als ze opkijken zien ze ons voorbij dobberen op ons vlot. Doordat we geen geluid maken, hebben ze ons niet eerder horen aankomen. Schichtig schieten ze het bos in. Eerder die ochtend zijn we op drie verschillende plaatsen door bevers gemaand om op te hoepelen. Ze proberen je weg te lokken als je al te dicht bij hun burchten komt, door een stukje verderop met hun staart op het water te petsen. Tevergeefs in dit geval, want al zouden we willen, we kunnen helemaal niet achter die bevers aan met dit vlot. Met moeite krijg je het met peddels in beweging, om met de gang van een slak ergens op af te gaan.

De kunst van niks doen

Loslaten en je overgeven aan het ritme van de rivier, dat is de grote kunst die je moet beheersen om een geslaagde dag te hebben op 6m2. We zijn vanochtend vertrokken vanaf Storängens Camping in Ransäter. Einddoel is Edeby, zo’n 12 km zuidelijker. Daar zullen we in totaal zo’n 6 uur over doen. Drie kilometer per uur dus. Een uitdaging, zeker voor mensen die niet goed stil kunnen zitten. Tot onze eigen verbazing slagen we er wonderwel in om ons aan te passen aan het trage tempo en de beperkte oppervlakte. Gewapend met lunchbroodjes, gekoeld water en twee klapstoeltjes installeren we ons en dobberen met de stroom mee.

Afleiding

Het natuurleven op en aan de oevers vormt de grootste attractie. Qua menselijke activiteit is er weinig te beleven. Er staan nauwelijks huizen langs de kant van de rivier op dit stuk. We zien een enkele visser en twee auto’s die de enige brug waar we onderdoor varen oversteken. Echt druk op het water is het ook niet, deze ochtend is er nog één ander vlot gelijktijdig met ons vertrokken, een gezin met drie jonge kinderen. Gewapend met een arsenaal aan speelattributen varen ze voor ons uit. Een zwemband, een vishengel en zwemvesten moeten de kinderen (én dus ook vader en moeder) de dag doorhelpen. Maar ja, zwemmen in de Kläralven gaat niet goed, omdat de rivier op veel plaatsen ondiep is. Ergens aanleggen en ijsjes eten zit er ook niet in, voorzieningen zijn er simpelweg niet langs de rivier. Het vissen biedt nog even soelaas, maar dan slaat de verveling op het andere vlot zichtbaar toe.

..

Go with the flow

Wij vermaken ons daarentegen opperbest. We zitten, kijken, praten, genieten van de stilte en de ruimte. Af en toe peddelen we een stukje mee om het vlot goed in de stroom te houden. Het weer werkt gelukkig prima mee, al snel gaan de shirts uit. Het vlot is groot genoeg om allebei te kunnen liggen en zo zakken we al zonnend de rivier af. Dit is onthaasten in de ware zin van het woord: je overgeven aan een tempo dat je jezelf in het dagelijks leven vrijwel nooit gunt, en zeker geen hele dag. Je vertraagt vanzelf en schroeft het levenstempo steeds wat naar beneden. Geen ‘ik wil nog..’, of ‘ik ga straks…’. Je kunt simpelweg niks doen, je zit op dat vlot en kunt er niet af (tenzij je een hoop heisa organiseert). En o wat is dat fijn, als je jezelf dat toestaat. Een kwestie van je telefoon afzetten en letterlijk ‘Go with the Flow’.

Doen!

Even na vijven komt onze eindbestemming in zicht, het gehuchtje Edeby. Vroeger voer hier een pontje, nu is het de aanlegplaats voor ons vlot. Moeten we toch nog even in actie komen met onze peddels, want voor je het weet drijft de stroom je voorbij het steigertje. We worden een half uurtje later opgepikt en met de auto terug gebracht naar het beginpunt. We knikkebollen een beetje op de achterbank, loom en lui van een hele dag in de buitenlucht en van het niks doen. Voor ons is het een cadeautje aan onszelf: je gunt jezelf een dag niets doen. Voor mensen die dat niet kunnen, is zo’n dag wellicht te veel van het goede. Dan gaat het lang duren. Voor iedereen die het wel aan kan en zelfs verlangt naar een dagje ‘niks’: DOEN!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar

De Klarälven stroomt van noord naar zuid door Värmland. Die provincie ligt ongeveer op de lijn Oslo – Stockholm, tegen de Noorse grens. Het zuidelijke stuk van de rivier, van Hagfors tot Karlstad is het beste te bevaren.

Wat

Er zijn meerdere aanbieders van vlottochten op de Klarälven. Er is veel mogelijk, van tochtjes van een paar uur tot een arrangement waarin het vlot zelf wordt gebouwd en waarmee vervolgens een meerdaagse tocht wordt gemaakt.

Wie

Wij hadden een vlot van WaterWorld Sweden. Dat bedrijf biedt een scala aan outdoor-activiteiten, op het water en op het land. Informatie vind je op www.waterworldsweden.com. De dagtocht die wij maakten begon op Storängens Camping in Ransäter: www.storangenscamping.com. Daar kun je ook deze dagtocht boeken. Vooraf boeken is in de zomerperiode aan te raden.

..

Verantwoording

Dit artikel verscheen in het zomernummer 2012 van Nordic Magazine.

Tekst: Paul van Bodengraven

Foto’s: Marco Barten