Regio’s Midden-Zweden Noord2018-09-05T20:21:11+00:00

3.  Midden-Zweden Noord

Dit deel van Zweden wordt van west naar oost doorsneden door de grootste rivieren die het land heeft. Zij voeden in het voorjaar de Botnische golf met het ijskoude smeltwater, afkomstig van de bergen aan de westgrens. De hoogste berg in Härjedalen is 1.796 m hoog, de bergweides er omheen strekken zich tientallen kilometers uit. Dit is het domein van wandelaars, maar ook van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van noord-Zweden die hier hun rendieren hoeden. Jämtland en Härjedalen zijn dun bevolkt, de meeste mensen wonen in het lager gelegen oostelijke deel van de regio, waar de meesten een agrarisch bestaan leiden. Diezelfde agrariërs maakten het oostelijk gelegen Hälsingland wereldberoemd vanwege zijn rijkgedecoreerde herenboerderijen. Samen met het zuidelijker gelegen Gästrikland is dit ook de streek waar vanuit al eeuwen lang de viswateren in de Botnische golf worden beheerd en bevist. Noordelijker vind je een fascinerend natuurverschijnsel aan de Hoge Kust in Västernorrland. Hier veert het land sinds de ijstijd nog steeds op, ieder jaar 9 mm. Het heeft een grillig, fjordachtig landschap gevormd, dat bijna on-Zweeds aandoet.

WANDELGIDS(EN)

Västernorrland ligt aan de rand van Europa’s laatste wildernis; aan de noordkant begint Lapland en biedt uitgestrekte natuur, waar je uren doorheen kunt lopen zonder een mens tegen te komen.  

Het beste van twee werelden, dat is wat je in Midden-Zweden vindt als je de natuur in trekt. Hier ontmoeten noord en zuid elkaar, hier snuffelt het grote wild – beer, lynx, wolf en eland – aan de rand van de menselijke wereld.

BLOG

ARTIKELEN

Ga naar de bovenkant