Je bent er in 1 uur en 20 minuten vliegen, rechtstreeks vanaf Amsterdam. Een kleine en o zo gezellige stad met genoeg te bieden voor een dag vertier. Het is ook een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, zoals het Göta Kanaal, de prachtige meren en het grootste aaneengesloten eikenbos van Noordwest-Europa. Dus pak je weekendtas en op naar Linköping. Wij geven je de ins & outs.

Gamla Linköping

Ooit heeft iemand het briljante idee gehad om de mooiste houten huizen uit de stad af te breken en elders weer op te bouwen, voordat een groot deel van de oude stad met de grond gelijk werd gemaakt in het bouwgeweld van de jaren ’60 en ’70. Gamla (oud) Linköping ligt nu aan de rand van de stad en is een pareltje, waar je gelukkig nog kunt zien hoe het oude Zweden er moet hebben uit gezien. Met keienstraatjes, mooie tuinen en fraaie oude houten gebouwen. Nu vind je er diverse winkeltjes, musea en bedrijfjes waar nog oude ambachten als spisbröd bakken en houtsnijden in ere worden gehouden. Lunch in de tuin van Dahlbergs Café en beleef onder het genot van een sandwich of een vers gebakken kanelbulle Linköping in old style.

Kathedraal en slot

De 109 meter hoge domkerk is een van de meest in het oog springende gebouwen. De originele kerk dateert uit de 12e eeuw en door de eeuwen heen is er steeds weer aan verder gebouwd, waardoor het geheel voor Zweedse begrippen nogal pompeus oogt. Er wordt nog steeds van alles aan de kerk toegevoegd. Zo werden in 1997 nog drie ramen met de grootste glasgravure ter wereld in de kerk geïnstalleerd. De voorstelling toont Maria omgeven door bloemen en planten, achterin in de kerk. Maar ook de in de vloer verwerkte glasobjecten en de moderne glazenlevensboom zijn het bezichtigen waard. Vlak achter de dom ligt het slot van Linköping, waar tegenwoordig de gouverneur van de provincie woont. Een klein deel is opengesteld als het Dom- en Slotmuseum.

Stadspark

Het Trädgårdsföreningen is het kleine, maar o zo mooie stadspark van Linköping, op loopafstand van de winkelstraten en bezienswaardigheden. Het lijkt of er voortdurend mensen aan het werk zijn, met grond ophogen, bollen afvoeren, planten schikken en ingraven. Centraal hart is de grote fontein, waar kinderen spelen onder toeziend oog van de kinderopvangjuffen, mensen kletsen op bankjes of gaan even zitten om te genieten in de zon. Daarnaast is het park het domein van sportende schoolklassen, allerlei activiteiten die er georganiseerd worden en tuinliefhebbers die planten en gereedschap komen inslaan in de tuinwinkel die is gesitueerd in de grote glazen kas. Precies naast het café dat beschikt over een fijn terras voor koffie of lunch. Niet missen!

Bedrijvigheid

Linköping heeft een universiteit met zo’n 25.000 studenten, waarvan een groot deel in de technische hoek. Maar het is bovenal ook een bedrijvige stad, waar een aantal grote Zweedse firma’s is gevestigd. Zo is de luchtvaartdivisie van het Saab-concern hier te vinden, evenals het IT-concern Ericsson. Maar ook Cloetta, producent van de overbekende KEX-chocoladewafels (een soort verbeterde versie van de pennywafel) is gevestigd binnen de gemeentegrenzen, in het vijftien km verderop gelegen Ljungsbro. De aanwezigheid van veel jonge, goedopgeleide jongeren heeft een grote aantrekkingskracht op bedrijven en omgekeerd maakt de aanwezigheid van die bedrijven weer dat veel mensen hier na hun studie blijven hangen. Linköping is dan ook een van de steden die – tegen de trend in – groeit en niet vergrijst. Een relatief jonge bevolking in een trendy middelgrote stad (150.000 mensen).

Eten en drinken

Jonge mensen gaan uit, en de oudere Zweden doen gezellig mee; zo ongeveer kun je het uitgangsleven op een vrijdagavond in Linköping wel karakteriseren. Met het weekend voor de deur trekken jong en oud, zodra de temperatuur het toelaat (alles boven de 10 graden) naar buiten en de stad in. De Stora Torget (het grote plein) is de plek waar je moet zijn. De terrassen, indien nodig voorzien van heaters en fleecedekens, zitten bomvol en iedereen eet en drinkt en vrolijk op los. Ongedwongen en zonder rottigheid is het heerlijk toeven en mensen kijken. Wie wil eten kan van alles van zijn gading vinden, van Sushi tot Tapas, van Pizza tot wat uitgebreider. De White Guide is dé Zweedse restaurant gids en daarin staan ook een aantal zaken in Linköping opgenomen, zoals Johannes Kök aan de Apotekaregatan, Storan Restaurant & Bar aan de Stora Torget en Stångs Magasin aan de Södra Stånggatan.

Pont d’amour

Zoals gezegd: veel jonge mensen, en die worden vaak verliefd, meestal wat vaker dan oudere mensen. Naar Parijs-voorbeeld is de Stångebro (brug over de Stångån) uitgegroeid tot dé plek om je liefde te bezegelen, en wel door een hangslot(je) aan de brug vast te ketenen (en de sleutel in het water te gooien). Een van de twee leuningen van de brug in Parijs is inmiddels al bezweken onder het gewicht van de duizenden liefdesbetuigingen, hier pakt men het wat rustiger aan en is er vooralsnog voldoende plaats om je eigen liefdesverbond te bezegelen. Wel is het waarschijnlijk dat de prijzen van hangsloten in Linköping inmiddels aardig hoog liggen. Dus als je plannen in die richting hebt, is het wellicht handig om thuis vast een slot aan te schaffen. Kan je mooi jullie namen er nog in laten graveren!

Winkelen

De shopping zone in de binnenstad vind je rond de Nygatan en in de zijstraten daarvan. Van knusse woon – en decoratiewinkels, tot speciaal zaken voor koffie en thee. Maar een modemerk als Filippa K heeft een eigen winkel, zij aan zij met verschillende kledingboektiekjes en grote winkelketens als H&M en QM. Bijzondere en meer exclusieve (en dus ook meestal duurdere) winkels vind je in Gamla Linköping. Design sieraden, bijzonder kinderspeelgoed, brocante en woondecoratie vind er in de kleine, sfeervolle oude pandjes. Niet goedkoop, wel leuk als je met iets bijzonders thuis wilt komen. Shopaholics kunnen hun hart ook ophalen in de overdekte winkelcentra in de stad en bijkomen in een van de trendy koffiebarretjes onder het genot van een door een barista gemaakte cappuccino of latte. Nog meer winkels vind je bij het IKANO-huset, een wat zielloze opeenstapeling van grote winkels, inclusief IKEA, net buiten de stad.

Göta kanaal

Het Göta-kanaal is een van de grootste toeristische attracties van zuid-Zweden. Het ligt maar tien kilometer van Linköping vandaan, juist daar vind je een van de meest spectaculaire stukken van het kanaal. Bij het dorpje Berg liggen maar liefst elf sluizen kort na elkaar, waarvan de zeven Carl Johan-sluizen trapsgewijs achter elkaar liggen en zo in totaal 18,8 meter hoogteverschil overbruggen. Het kanaal dateert uit de 19de eeuw en is niet erg breed. In de zomertijd kunnen de wachttijden voor boten aardig kunnen oplopen, omdat er maar een paar tegelijk geschut kunnen worden. Voor de actieve toerist zijn er allerlei manieren om dit deel van het kanaal te verkennen, van fietsen tot wandelen en kajakken. Alleen een ijsje eten en toekijken hoe het ingenieuze systeem functioneert mag ook. Meer informatie over verhuur van fietsen en boottochten vind je op www.gotakanal.se, ook in het Engels).

Luchtvaart en luchtmacht

Linköping heeft twee vliegvelden. Het ene wordt gebruikt voor commerciële luchtvaart en door de vliegtuigdivisie van het Saab-concern. Het andere vliegveld is de uitvalsbasis voor de Zweedse luchtmacht die hier zijn hoofdkwartier heeft. En wie van vliegtuigen houdt kan zijn hart ophalen in het luchtmachtmuseum. In de grote hallen staan alle mogelijke gevechtsvliegtuigen. Van zeer zeldzame exemplaren uit het begin van de 20e eeuw, tot meer recente testvliegtuigen die door Saab zijn gemaakt voor de Zweedse defensie. Dat is een lust voor het oog, maar je mag er niet aan zitten. Voor de (inter)actieve kinderen is er gelukkig ook van alles met knoppen waar je wel op mag drukken en ook een vluchtsimulator. In de kelder staat het wrak van een DC-3 opgesteld die 1953 uit de lucht werd geschoten door de Russen. Dat lag 50 jaar op de zeebodem en werd in 2003 gevonden. Het is gelicht, om zo de acht bemanningsleden alsnog een laatste rustplaats te bezorgen. Ook leuk voor kinderen van hogere leeftijd.

Verantwoording

Dit artikel verscheen eerder in het winternummer van 2016van Nordic Magazine.

© One Day Walks, tekst: Paul van Bodengraven,  foto’s Marco Barten