Veel mensen komen naar Arvika vanwege het Glaskogen natuurreservaat, een fantastische plek om te kanoën. Wie de peddels en armen een dagje rust wil geven, heeft sinds kort de beschikking over een mooi alternatief. Lokale ondernemers in het toerisme hebben samen met de plaatselijke sportvereniging negentien fietsroutes uitgezet. Die zijn samen gebracht in een handig boekje dat ter plekke verkrijgbaar is. Wij namen de proef op de som en toerden 42 km door zuidwestelijk Värmland.

 

Fiets spoorbrug Arvika

Fietsen en ook regelmatig stoppen om te genieten van het uitzicht

 

Het zonnetje schijnt als we vertrekken vanaf Guesthouse Eleven, even buiten Arvika. Uitbater Michel Muys is één van de ondernemers die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de fietsroutes en hij stelt ons vandaag de fietsen beschikbaar. Op de pedalen dan maar, naar het startpunt van de route die we hebben uitgezocht: 42 km rondom het Ränken meer. Eigenlijk een  route voor de mountain bike, maar ook begaanbaar voor ‘gewone’ toerfietsers.

 

Torger bron, Arvika

De Torger bron

Gezegende goudkust

Het eerste stuk volgen we het tracé van een voormalige spoorbaan. Lekker vlak en zo peddelen we al snel de vrije natuur in. Op het gemakje bereiken we het gehucht Ränkensed. De prachtige houten huizen die tegen de heuvel zijn aangebouwd maken duidelijk dat we de goudkust van Arvika hebben bereikt. Hier wonen de beter gesitueerden, op een fantastische plaats. Een gezegende plek, kun je ook zeggen, want aan de voet van het dorp ligt de Torger bron, onderdeel van een pelgrimsroute naar Trondheim. Een onooglijk poeltje, maar het verhaal er achter maakt ‘m toch bijzonder. Torger was een Benedictijnse prediker die, geïnspireerd door koning Olof, rond 1030 hier langs zou zijn getrokken om het Christendom te verspreiden.

 

Jagershut Vármland

Aan de gevel van de jagershut

Aangenaam toeren

De route voert op sommige plaatsen dwars door de natuur. Af en toe smokkelen we een stukje en volgen nabij gelegen verharde wegen. Zo komen we langs een prachtige waterval, waar we onze eerste pauze genieten. Het landschap is lieflijk, de heuvels glooiend en de natuur hult zich in zijn augustustooi. De heide bloeit, de bessen rijpen en het bos is bezaaid met cantharellen en andere paddenstoelen. Zelfs een elandenschedel op het clubhuis van de lokale jagers kan ons bekoren. In het zonnetje en in deze omgeving ziet alles er gewoon net wat prettiger uit.

 

Fietsen arvika

Achter elke bocht een nieuw meer

Toch wel heuvelachtig

We vervolgen de route langs rustige wegen en paden rondom het Ränken meer. Dat is een uitgestrekte watervlakte, waar je op meerdere plaatsen bij de oever kunt komen om te pauzeren, of de warme voeten wat te verkoelen. De heuvels vormen een terugkerende uitdaging, die steeds beloond wordt met een flinke afdaling om weer even op adem te komen. Bij Annefors steken we een brug over en genieten van het uitzicht op de stroomversnelling, veroorzaakt door een flinke stuwdam in de rivier.

Na vier kilometer steenslagweg en een stukje asfalt komen we bij de volgende tussenstop. Ǻmotfors is het enige dorp dat we aandoen dat beschikt over een supermarkt. Daarmee is het hoogtepunt van dit lelijke dorp vol met jaren ’70 architectuur dan ook gelijk benoemd. Veel meer dan lekkere ijsjes van de super heeft het niet te bieden en we rijden snel weer verder.

 

Ottebols Handel Värmland

De buurtsuper

De dappere buurtwinkel

Meer gecharmeerd raken we van het gehucht Ottenbol, waar de lokale kruidenier dapper stand houdt. De Ottenbols Handel is een mini-uitvoering van de Winkel van Sinkel, waar je voor van alles terecht lijkt te kunnen. Terwijl we een welverdiende koude cola naar binnen gieten, komen dorpelingen vergeten boodschapjes halen bij hun buurtwinkel. Verfrist en versterkt maken we ons op voor het laatste stuk van de route. Een niet onbelangrijk pluspunt is dat we tijdens dit deel van de route vooral afdalen, en dat is best welkom voor de kuiten.

 

Volbracht, voldaan

Met gepaste trots en vermoeide benen zwieren we de oprit van Guesthouse Eleven weer op, om te constateren dat we toch ruim vijf uur onderweg zijn geweest. Hmm, nog geen 10 km per uur…. Komt vast doordat we overal zijn gestopt voor de foto’s. En laten we vooral die heuvels niet vergeten! Morgen weer een rondje?

 

 

 

Praktische informatie

Waar

Arvika ligt in het zuidwesten van Värmland. Die provincie ligt ongeveer op de lijn Oslo – Stockholm, tegen de Noorse grens. De fietsroutes liggen in de directe omgeving van het stadje. De lengtes van de routes varieert van 15 tot 88 kilometer.

De routes

In totaal zijn er negentien routes uitgezet, waarvan negen als toertocht, zeven voor de mountain bike en vijf voor wielrenners. Van alle routes zijn ook GPS-tracks beschikbaar. De informatiegids is verkrijgbaar bij het Toeristenbureau en de deelnemende organisaties. Daar kun je ook kaarten met  ingetekende routes lenen.

Fiets huren

Natuurlijk kun je met je eigen fiets op pad, maar als je die niet bij je hebt, kun je die op meerdere plaatsen in Arvika huren. Wij huurden ze bij Guesthouse Eleven. Bijkomend voordeel is dat eigenaren Brenda en Michel Muys je in het Nederlands wat extra informatie en tips kunnen geven.

Internet

Alle informatie over de routes is te vinden op www.bikeinarvika.com. Guesthouse Eleven is te bereiken via www.elevenarvika.se. Voor algemene informatie over Arvika ga je naar www.arvika.se.

 

Verantwoording

Dit artikel verscheen in het zomernummer 2012 van Nordic Magazine.

Tekst: Paul van Bodengraven

Foto’s: Marco Barten