Het hoge noorden komt bij steeds meer mensen in beeld als bestemming voor hun wintervakantie. Niet verwonderlijk, want het is er niet alleen prachtig en rustig; je kunt er terecht voor alle vormen van wintersport, van alpineskiën tot een sledetocht met husky’s, van langlaufen tot snowboarden. Het grootste verschil met de meer bekende bestemmingen in het zuiden van Europa? De sfeer en gemoedelijkheid. Op ontdekkingstocht in het skigebied Branäs in Zweeds Värmland.

Natuurlijk genieten op Branäs (foto: Branäs Gruppen)

 

Het is even reizen, maar dan ben je ook echt helemaal in Zweedse sferen. De nachtboot heeft ons van Kiel in Duitsland naar Göteborg in Zweden gebracht, waar we ’s ochtends om 09:00 uur aanmeren. Daarvandaan is het nog zo’n vijf uur rijden voordat we Branäs bereiken. Branäs is een van de meest zuidelijk gelegen skigebieden van Zweden en dus ook voor Nederlanders goed bereikbaar. Aan de kentekenplaten op de parkeerplaats zien we dat we niet de enige zijn die op zoek zijn naar een andersoortige wintersportvakantie.

Ski lounge Branäs

De Ski lounge onderaan de helling

Voorzieningen

We checken in op Branäsberget (Branäs-berg) en installeren ons in het charmante houten huisje. Vrijwel alle accommodaties liggen hier op loopafstand van de pistes, dus kunnen we eind van de middag nog even een afdaling meepikken. Er zijn 41 pistes, waarvan er 13 speciaal bestemd zijn voor de kleintjes. De rest is blauw of rood en er is een zwarte piste. Die bewaren we voor morgen; eerst maar even de slag te pakken krijgen.

Eenmaal beneden blijken ook daar een restaurant, winkel, ski-verhuur en accommodaties te vinden: Branäs-by. De gasten daar nemen de liften of gondelbaan omhoog en dalen weer af naar hun ‘thuis’. Wij maken de omgekeerde reis om nog een keer naar beneden te kunnen suizen. De sneeuw is stevig en behoorlijk overvloedig. Het decor bestaat grotendeels uit met sneeuw bedekte dennen, het uitzicht is weids en indrukwekkend: zover als je kijkt is er geen spoor van de bewoonde wereld te bekennen. Welkom in Zweden!

Lekker Zweeds

Hongerig gaan we op zoek naar avondeten. Daarbij hebben we de keuze uit verschillende restaurants. Na het uitgebreide buffet op de boot kiezen we voor het pizzarestaurant. En hoewel er behoorlijk wat volk op de been is (vakantietijd, ook in Zweden), is het nergens vervelend druk. De menukaart is weliswaar uitsluitend is het Zweeds, maar met behulp van Google-translate komen we een heel eind. Kennelijk zijn ze hier nog niet zo ingesteld op buitenlandse gasten. Noren schijnen prima Zweeds te kunnen lezen en die handvol Nederlanders, die redden zich ook wel!

Bij het informatiecentrum van Branäs boeken we die avond nog een sledetocht met huskies. Die kun je op meerdere plaatsen in Zweden maken, maar hier is een van de weinige plekken waar je ook zelf mag ‘mushen’, of wel de honden zelf mag aansturen. Meestal beperkt zo’n tocht zich tot een rondje in de slee die bestuurd wordt door een prof die de honden voor zich weet te laten werken.

Husky tour

Op pad met husky’s

De volgende ochtend krijgen we bij Hike Husky Tours uitgebreid uitleg over de honden en hun gedrag. Eigenaresse Janke (een Nederlandse!) is helder en duidelijk in haar verwachtingen: precies doen wat zij zegt en niet afwijken van de instructies of route. De honden zin weliswaar beresterk, maar toch ook kwetsbaar. Het is levend materiaal en daar is ze zuinig op. Les 1 is dat er altijd iemand op de rem van de slee moet staan bij vertrek. Want eenmaal ingespannen willen de honden niets liever dan lopen en rennen. Voordat je het weet is je slee al vertrokken voordat je al je spullen hebt ingeladen. En met fluiten en roepen krijg je ze echt niet terug!

Na de instructies komt dan het echte werk: een in de slee en de ander achterop. Op sommige slee’s zitten een paar kleine kinderen en staat een van de ouders achterop. Op commando van Janke laten we de rem los en daar gaan we. Aanvankelijk met horten en stoten, maar als de honden er eenmaal de vaart in hebben, gaat het behoorlijk snel. De bestuurder moet af en toe mee steppen op moeilijke, stijgende stukken, maar meestal glijd je zo, comfortabel gezeten op een rendierenvel, door het bos. Wat een belevenis!

Snowboard chilling

Even chillen op je snowboard

Kindvriendelijk

Branäs is door een deskundige jury van kinderen uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke ski-resort van Zweden. Niet verwonderlijk, want er zijn hier overal activiteiten gericht op kinderen. Van ski-les voor de allerkleinsten, sleepmolens voor kleuters die zo de techniek van de liftjes onder de knie krijgen tot complete funparks voor de kids. Wedstrijden en tochtjes die worden afgesloten met het maken van een kampvuurtje, maken dat ouders hun kroost ook onbezorgd een paar uur achter kunnen laten om zelf even te genieten van de Zweedse hellingen. En zich te verbazen over de (meestal  Zweedse) kinderen die razendsnel de techniek onder de knie krijgen en die je – nauwelijks 10 jaar oud – voorbij razen op de piste. Die komen hier vast vaker!

Lunch Branäs

Grill je eigen lunch

Fikkie stoken

Vuur stoken is sowieso wel een ‘dingetje’ hier. Zeker de helft van de wintersporters verzamelt zich tussen de middag op en rond de speciaal ingerichte ‘grillplatsen’. Daar is een flink uit de kluiten gewassen barbecue neergezet en opgestookt en worden zo tientallen worstjes en hamburgers bereid en verslonden. Niks lunchen in het restaurant, maar gewoon even naar het buurtsupertje (ook op het resort gevestigd) om een zak broodjes en wat vlees te halen en lunchen maar. Het geeft een echt outdoor-gevoel om zo het middagmaal te bereiden en de tintelende kou te verdrijven.

Langlaufen Branäs

De meeste langlaufers flitsen voorbij

Weekje Zweden

De resterende dagen van onze week in Zweden vermaken we ons opperbest. Op de latten, maar ook met een dagje toeren met de auto door het prachtige landschap, op zoek naar elanden. We ontdekken dat langlaufen door de bossen fantastisch is en inspannender dan van te voren gedacht, proberen de verschillende restaurantjes van Branäs uit, eten teveel broodjes hamburger en leren een mondje Zweeds. Met ‘hej’ als begroeting en ‘tack’ als bedankje kom je al een heel eind in de winkel en bij de skiliften. Gelukkig spreken de meeste Zweden gewoon Engels, dat is wel zo makkelijk.

Na zes dagen Branäs gaan we weer terug naar de bewoonde wereld. We rijden op het gemakje naar Göteborg, verkennen een paar uurtjes de stad (na Stockholm de grootste stad van Zweden) en varen weer terug naar Duitsland. Prima te doen om zo de wintersportvakantie eens op een andere manier in te vullen. Dit smaakt naar meer!

Meer informatie

Skigebied Branäs: www.branas.se

Over de provincie Värmland: www.visitvarmland.se

Boot: www.stenaline.nl

 

Verantwoording

Dit artikel verscheen eerder in het 1e nummer van seizoen 2018-2019 van SNOW.

© One Day Walks, tekst: Paul van Bodengraven,  foto’s Marco Barten