Zo’n 50.000 mensen bezoeken jaarlijks het huis van Carl Larsson, een van de meest beroemde schilders uit Zweden. Zij komen meestal per auto naar Sundborn om zijn woon- en werkhuis in het mooie dorpje te bekijken. Wat de meeste bezoekers niet weten is dat Larsson ook een huis had in de verderop gelegen stad Falun. De 12 km die de twee plaatsen scheidt overbrugde hij (met zijn gezin) regelmatig te voet. Vooral zijn vrouw Karin was een enthousiaste wandelaar. Vanaf de buitenrand van Falun en Sundborn loopt nu de gemarkeerde Carl Larsson Leden. Wij plakken er nog een stukje aan en beginnen in hartje Falun. Op pad in de voetsporen van Carl Larsson!

Carl Larsson, Correspondentie 1912

Bekend

Vrijwel iedereen kent het werk van Larsson, al dan niet bewust. Ongetwijfeld ben je wel op een of meerdere plekken op een afbeelding van zijn werk gestoten, al dan niet in een boek of als prent aan de muur. Veel van zijn werk leende zich prima als illustratiemateriaal voor educatieve uitgaven en kinderboeken en zijn ook in Nederland gebruikt.
Larsson was één van de eerste schilders die – eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw – er in slaagde om te leven van zijn kunst. Zijn werk was en is geliefd, in Zweden, maar ook ver daar buiten. Het zijn veelal lieflijke, huiselijke taferelen, in zachte kleuren, met een hoog realistisch gehalte.

17de eeuwse kerk in 20ste eeuwse stijl

Falun

We beginnen onze wandeling in Falun, de stad van waaruit Larsson zijn zakelijke beslommeringen afhandelde. Het is een gezellig stadje en op deze zonnige dag lonken de terrasjes. We kiezen een strategische plaats, met uitzicht op de robuuste Kristinekerk die het centrale plein in de stad domineert. De kerk dateert van 1642, maar werd van 1903 tot 1906 ingrijpend gerestaureerd en gemoderniseerd. Hadden ze misschien niet moeten doen, maar het is evengoed een fraai godshuis dat prachtig afsteekt tegen de blauwe hemel.

Handtekening als markering

Carl Larsson Leden

We slingeren door de stad naar de buitenrand en bereiken zo het recreatie- en natuurgebied Lugnet. Vanaf hier is de route naar het fameuze huis in Sundsborn gemarkeerd, en wel met de handtekening van de meester zelf. Dat vergemakkelijkt de vindbaarheid van de route, die vanaf hier door de bossen slingert. Dat deden de Larssonnetjes zelf ook regelmatig, zo vertelt het verhaal. Vooral Larssons vrouw Karin huppelde kennelijk veel door de natuur, waar ze niet alleen rust vond, maar ook inspiratie opdeed voor haar ontwerpen voor textiel, meubels en schilderijen.

Afwisselende natuur

Naarmate we Sundborn naderen, wordt het landschap opener. De beboste heuvels maken plaatsen voor open velden, afgewisseld met kleine bosschages en meertjes. Het riviertje Sundsbornsån slingert door de weides en vult onderweg mening meertje of vennetje. Het gebied dat grenst aan de tuin van de Carl Larsson Gård (het huis van de Larssons) is inmiddels een beschermd natuurgebied, waar heel wat bloemen en vogels gedijen.
Wij gedijen ook prima tijdens deze 12 km lange wandeling en genieten van het weidse uitzicht en het zonnetje dat zich vandaag van zijn beste kant laat zien. Af en toe nemen we een pauze en buigen ons over een plantje of paddenstoel, want die zijn er inmiddels – begin augustus – ook alweer. De eerste voortekenen van het naderende najaar? Je zou het niet zeggen, met 24 graden op de thermometer.

De oorspronkelijke entree van huize Larsson

Museum

In de zomer is het huis van Larsson, dat vrijwel nog in oorspronkelijke staat verkeert, een geliefde bestemming voor veel toeristen, Zweden en buitenlanders. Het is voor het eerst dat we een soort van ‘drukte’ bespeuren, ook met buitenlandse toeristen die Larsson woon- en werkplaats met eigen ogen willen zien. We sluiten aan in de rij en melden ons voor een rondleiding. Dat is beslist een aanrader, want eenmaal binnen kun je je onderdompelen in de sfeer van de schilderijen en tekeningen. Je herkent de kleuren en motieven van de meubels, vaak door Karin ontworpen. De ramen, de lichtinval, alles is terug te vinden in de vele schilderijen en aquarellen die Larsson heeft nagelaten.

Zweedse sferen

Aansluitend plunderen we de souvenier-winkel, waar we een mooie catalogus scoren, plus ansichtkaarten en twee theemokken met Larsson-motief. Geheel geïnspireerd door de über-Zweedse sfeer gaan we op zoek naar de stopplaats van de bus die ons terug zal brengen naar Falun. Die blijkt frequent te rijden. Er is nog net tijd voor een blikje cola van de plaatselijke kruidenier en dan gaat de bus alweer. Roezig van het zonnetje en alle buitenlucht, tevreden met de aankopen en een nieuwe wandeling voor onze gids op zak!

Praktisch

In de gids Wandelen in Dalarna vind 21 dagtochten. Deze route is opgenomen als 21e wandeling. Kijk op www.wandelenindalarna.nlvoor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. Wil je de gids direct bestellen? Klik dan hier.