Naar Dalarna kom je natuurlijk voor de natuurbeleving en wandelingen door de uitgestrekte wildernis. Maar nergens zijn de Zweedse culturele tradities zo diep geworteld als hier. Dit is het land waar Zweden min of meer is ‘uitgevonden’. De overbekende rode paardjes komen uit Dalarna, de rode verf die de huizen kleurt in heel Zweden is een bijproduct uit de kopermijn van Falun. In en rond Rättvik is heel wat te zien van de Zweedse tradities. Al lopend ‘doen’ we een rondje cultuur, aan het Siljan meer.

‘Toeristisch’

Ook voor de Zweden zelf is Dalarna een populaire bestemming. En vast niet alleen maar vanwege die culturele tradities. De stranden die her en der langs het Siljan liggen, hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Zo ook in Rättvik, waar de gemeentelijke camping ook nog eens pal achter het strand ligt. Onze route voert dwars door het terrein van de camping en opgewekt stappen we tussen de tenten, campers, ijs-etende kleuters, afwassende ouders en puzzelende senioren door.

 

Rättviks kyrkan

Naar de kerk

We verlaten de camping aan de achterzijde en lopen in de richting van de imposante kerk van Rättvik. De stenen toren steekt fier af tegen de blauwe hemel. Zelfs het omliggende kerkhof oogt ‘gezellig’, met mooie bloemperken en een straks geschoren gazon. De kerk vervulde lange tijd een centrale rol in het leven van de nu niet meer zo kerkse Zweden. Zo kwamen omwonenden van heinde en verre per boot over het Siljan naar Rättvik om hier de zondagsdienst bij te wonen.

 

Pauzeplek

Logies

In het zomerseizoen wordt die kerkgang per boot nog iedere zondag ‘nagespeeld’ en meren de boten aan bij de steigers achter de kerk. De in klederdracht gestoken passagiers wandelen dan tussen de houten stallen en -hutten naar de kerk. Leuk voor de toeristen en de foto’s. Helaas is het nu geen zondag, maar ook zonder klederdrachtpopjes is het hier mooi. Anno 2013 gebruiken de bewoners van Rättvik de aanlegplaats ook vooral als plek om even te relaxen. Een meisje ligt zonnestralen te vangen op het strandje, een kleuter spettert in het water, onder toeziend oog van oma, die met een schuin oog een boek probeert te lezen. De hutten en stallen zien er – ondanks hun leeftijd – nog verrassend goed uit. Ze waren vroeger in bestemd voor mensen die ver moesten reizen om naar de kerk te komen. Ze konden hier, samen met hun paarden of ezels, overnachten. Wat een service!

 

De Vasa-steen aan het Siljan

Herdenkingsteen voor de Zweden

Diezelfde kerk was is 1520 het podium waar koning Gustaf Eriksson Wasa zijn volk opriep om de buitenlandse heersers – vooral Noren en Denen – te verdrijven en te vechten voor de ‘eigen staat’. De inwoners van Dalarna gaven gehoor aan die oproep en onder aanvoering van Gustaf wonnen ze een belangrijke veldslag tegen de Denen. De oproep van Gustaf wordt wel beschouwd als het startpunt van het autonome Zweden. In 1893 is de band tussen koning en Dalarna nog maar eens in herinnering gebracht met de plaatsing van de Vasa-steen. Een koninklijke megaliet, omringend door 12 kleinere stenen, die de burgers symboliseren. Tsja, verschil moet er zijn…

 

 

Mooi Sjurberg

Buitenwijk

We wandelen verder, richting Sjurberg, een gehucht dat tegen Rättvik aan ligt. Het lijkt wel haast een openlucht museum. De mooiste huizen en hoeves staan hier gebroederlijk naast elkaar, de een nog mooier dan de ander. Allemaal in het vertrouwde Falun-rood, veelal prachtig gerestaureerd en onderhouden. Het is kort na midsommar en de dagen zijn op z’n langst. De tuinen staan overal in bloei, de gevels zijn behangen met bloempotten. Vrijwel elk plekje wordt benut om de boel verder op te fleuren.

Lokaal genieten

Al met al wandelen we een kleine tien kilometer in de omgeving van Rättvik. Het Siljan meer is nooit ver weg. De route is vrijwel helemaal vlak en goed bewegwijzerd. Een makkie dus, en dat is dan ook het gevoel dat we overhouden aan deze dag. Zelfs de vogels zijn in de vakantiestemming en laten zich met gemak vastleggen op de camera. Eenmaal terug in Rättvik bezwijken we voor het lokaal geproduceerde ijs en lonken de uitgestalde terrassen. Prima combinatie van actief, cultureel en plezier, zo’n dagje Rätvikk. Doen!

Praktisch

Dit is wandeling 2 uit ‘Wandelen in Dalarna‘ een gids met 21 rondwandelingen. Kijk op www.wandelenindalarna.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de beschrijving van een andere route uit deze gids. Natuurlijk kun je ook de gids direct bestellen bij ons.