Aan de kust van Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden, waait het vrijwel altijd. En dat is ’s zomers niet onprettig, Het voelt weliswaar wat minder warm, maar al met al zijn het prima omstandigheden voor een mooie kustwandeling. We kiezen voor een tocht vanuit Torekov, in het noordwesten van de provincie. Toeristen komen hier hoofdzakelijk voor de ruige kust en de witte stranden. En die zijn door de wind vandaag lekker rustig. Te voet ontdekken de mooiste plekken langs de kust en in het boeren achterland.

Bloemrijk Torekov

Vakantiedorp

Het dorp Torekov bestaat hoofdzakelijk uit een haventje en daaromheen een scala aan vakantiehuisjes. Wel weer hele mooie vakantiehuisjes, allemaal van hout en in verschillende kleuren geschilderd, al domineert hier het zachte geel in plaats van het zo vertrouwde Falun-rood waarmee de meeste Zweedse huizen zijn beschilderd. Ongetwijfeld zijn er ook een aantal huisjes permanent bewoond, want sommige tuintjes zijn liefdevol aangelegd en goed onderhouden. Uitbundig bloeiende rozen en lavendel weerstaan op beschutte plaatsen de windvlagen die vandaag door Torekov blazen. Ze geven kleur en geur aan de stille straatjes.

Even uit de wind

Beschutting

Er liggen wat zeilboten in het kleine haventje van Torekov, dat bewaakt wordt vanuit een markant geel loodshuisje. Waarschijnlijk zoeken de plezierzeilers een dagje beschutting en wachten op wat minder onstuimige dagen om het Kattegat – de zee tussen Denemarken en Zweden – verder te ontdekken. Ook de strandgasten hebben hun heil ergens anders gezocht, want gezandstraald worden is ook niet ideaal. We zien een huismus die een ontluchtingspijp onder een afdak heeft gekozen om even bij te komen van de zomerwind. Zelfs onze nieuwsgierige camera is voor hem/haar beter te weerstaan dan de stevige bries die vandaag door de straten blaast.

Het is stil vandaag op het strand van Torekov

Lege stranden

Ons vertrekpunt is het witte strand van Torekov, dat vandaag verdacht bruin ziet van het aangespoelde wier. Met schuimkopjes in de baai, buigende grashalmen en schreeuwende meeuwen doet het bijna aan Nederland denken. Alleen de rust door het ontbreken van een massa mensen is toch even dat extraatje dat je hier in Zweden vindt. Via een bosrijke zoom buigen we via de camping (ook al zo rustig!) het binnenland in, om ons onder te dompelen in het boerenleven.

Lekker liggen

Het boeren leven

Het gebied achter de kuststrook bij Torekov is het domein van landbouwers. Akkers en weiden wisselen elkaar af, af en toe onderbroken door grote boerderijen. Die zijn dan wel weer in die bekende rode kleur geschilderd. We wandelen langs rustige landweggetjes, zwaaien naar de bewoners van de boerderijen en de weilanden en genieten van de rust en ruimte. Geen auto die ons passeert, alleen een ronkende trekker op de akker, waarvan het geluid grotendeels verloren gaat in de wind die ook hier goed voelbaar is. Het mag dan zonnig zijn, maar het verfrissende windje voorkomt dat je loopt te zweten. Wel insmeren, want je verbrandt zonder dat je het merkt. Ook de koeien reageren op de wind, het overgrote deel is gaan liggen en laat de wind zo over zich heen trekken.

Wie kijkt naar wie?

Wilde dieren

In dit uitgestrekte gebied is plek voor iedereen. Ook de dieren die zich niet naar de wil van de boeren voegen, vinden hier hun plekje en pikken hun deel van de oogst die op het land groeit. Zo zien we een paar keer een ree in het veld staan, die nieuwsgierig naar ons kijkt. Veilig dichtbij een boomsingel, zodat hij met een paar sprongen in het bos kan verdwijnen, als die vreemde tweevoeters toch onverwacht zijn kant op zouden komen. Een kilometertje verderop slaan we af op een landweg en staan we oog in oog met een das. Hij of zij is al net zo verrast als wij en twee seconden kijken we elkaar vol verbazing aan. Sneller dan ik een fototoestel kan trekken sprint de das er vandoor om tussen het hoge gras en het kreupelhout te verdwijnen. Dit soort verrassende ontmoetingen geeft extra glans aan deze toch al zo mooie wandeling.

Grasland tot aan de zee

Rondje Torekov

Bijna ongemerkt zijn we na een kilometer of zeven door het binnenland terug gebogen naar de kust. We betreden het Södra Bjärens Naturreservat en zien met eigen ogen hoe de graslanden doorlopen tot aan de rand van de zee. Ook hier zwerven koeien rond om de grasmat kort te houden, terwijl de onstuimige wind het zeewater opstuwt. Langs de zeerand groeit en bloeit van alles wat het zoute water kan verdragen. Wat verderop passeren we een voormalige steengroeve die inmiddels is volgelopen met water. We zwerven in totaal zo’n vier kilometer langs de kust en krijgen dan Torekov weer in zicht. Flink uitgewaaid bereiken we de kleine haven waar we aanmonsteren bij een van de tentjes waar dagverse vis wordt geserveerd. Nog zo’n voordeel van een ferme kustwandeling!

Praktisch

Dit is wandeling 12 uit Wandelen in Skåne, een gids met 21 rondwandelingen in deze Zuid-Zweedse provincie. Kijk op www.wandeleninskane.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. Direct bestellen kan natuurlijk ook. Klik daarvoor hier. Meer lezen over Skåne? Hier vind je meer artikelen en blogs over deze mooie provincie.