Ruim baan voor natuur
Falsterbo is een populaire stek bij strandgangers. Niet verwonderlijk, want hier lonkt het witte zand aan drie kanten. De plaatsjes Falsterbo en Skanör zijn min of meer aan elkaar gegroeid en bieden allerlei vormen van onderdak: huisjes, een camping en hotelletjes. Toch is het niet alleen maar badgasten wat de klok slaat. Ook voor de natuur is volop ruimte gereserveerd. Aan de westkant ligt een groot gebied van graslanden en kreken, waar de rust overheerst. We zien een koppeltje zwanen naar zee peddelen door het brakke water. Als permanente inwoners kennen ze hier de weg als geen ander.
Bloementapijt Skåne
Na de eerste vijf kilometer van onze tocht maken de kreken plaats voor meer uitgestrekte velden, met zijn eigen vegetatie. Een mengeling van grassen en bloemen creëert hier een kleurrijk tapijt dat ook in de winter stand weet te houden. Winterstormen stuwen het water dan flink op en regelmatig wordt de vlakte overspoeld met zeewater. Toch weten de plantjes hier om te gaan met het zilte water en handhaven zich. Nu is van zo’n winterstorm geen spoor te bekennen. Het is eind juni, de zon schijnt er lustig op los en we zijn blij met de verkoelende zeebries.Wat verderop bespeuren we wat strandhuisjes, die als gekleurd snoep verspreid liggen door het duingebied. Niet massaal neergezet, maar her en der kluitjes veredelde tuinhuisjes, waar je je handdoeken, koelbox en strandstoelen kunt opslaan. Alleen te huur voor permanente bewoners van Falsterbo. En zelfs nu het hoogseizoen is in Zweden, kun je niet echt stellen dat het druk is. Zomer in Zweden betekent gelukkig ook hier genieten van rust en ruimte.
Zeehonden
We lopen langs de vuurtoren die de zuidpunt van het schiereiland markeert. Die staat hier al sinds 1795 om schepen de juiste kant op te leiden. Voor de kust ligt hier een stelsel van almaar wisselende zandbanken, waar in het verleden menig schip op is vastgelopen. Het verhaal gaat zelfs dat in vroeger tijden schepen hier met vuren met opzet misleid werden. Als ze vastliepen sloegen plunderaars vervolgens hun slag. Het gaat er nu wat vrediger aan toe op de zuidpunt. Zo vredig zelfs dat zeehonden hier komen om hun jongen te baren en groot te brengen. Het natuurreservaat Måkläppen op de uiterste zuidpunt is dan ook dicht tussen maart en november, maar je loopt er wel pal langs. Geen zeehond te bekennen nu, maar de wetenschap dat er ergens onder de waterspiegel een paar rond zwemmen, geeft een magische gloed aan het gebied.
Zwemparadijs
Dan wordt het tijd voor een serieuze zwempauze. Het strand aan de zuidkant van het schiereiland is niet alleen prachtig wit en kilometers lang, het is er ook nog eens heel erg rustig. Bij de strandopgangen zien we jonge gezinnen, een ouder echtpaar heeft twee stoeltjes uitgeklapt in de vloedlijn. Maar 100 meter verder is het groots en leeg. Een perfecte plek voor een welverdiende pauze en een plons in het verfrissende water. Met een matige golfslag is het heerlijk rond dobberen. Maar we moeten verder om onze tocht te completeren. En dus gaan de schoenen weer aan ‘and off we go’!
Geschikt!
Na ruim 2,5 km verlaten we het strand. Via de rand van het dorp en nog een stuk door weiden en velden steken we de verbinding met het vaste land over om zo terug te keren bij de kust aan de noordkant. Een kleine idyllische camping en weides die doorlopen tot aan het strand vormen het decor waarin we terug wandelen naar ons startpunt. Moe, tevreden en blij dat we deze mooie plek kunnen opnemen in onze gids!
Praktisch
Dit is wandeling 6 uit Wandelen in Skåne, een gids met 21 dagwandelingen in zuid-Zweden. Kijk op www.wandeleninskane.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.
Geef een reactie