Veel van de christelijk feesten en feestdagen die wij kennen vieren ze ook in Zweden. Maar er zijn een paar extra gelegenheden waarop de Zweden graag een feestje bouwen. Eten en drinken maken in alle gevallen een essentieel onderdeel uit van de feestelijkheden. Een paar typisch Zweedse hoogtijdagen en tradities onder de loep genomen.
Wafeldag
25 maart is het wafeldag. En zoals de naam al doet vermoeden haal je dan je wafelijzer uit de kast en bakt een partij wafels voor het hele gezin. Op te eten met jam en slagroom. Een lekkere gewoonte, die veel Zweden overigens het hele jaar in stand houden, er is tenslotte altijd wel een reden om te feesten. Op heel veel plekken kun je vers gebakken wafels met Sylt (jam) en Grädde (slagroom) krijgen. Het verhaal wil dat de wafeldag door een vergissing is ontstaan. Vroeger vierde men Vårfrudagen (Onze Vrouwe dag), maar in de volksmond is dat Våffeldagen genoemd.
…
…
Midzomer
Midsommar (voluit midsommarafton = midzomeravond) is zonder twijfel het grootste feest van Zweden. De feesten vinden plaats op de vrijdag die in de periode van 19 juni tot 25 juni valt. Het feest markeert de zonnewende van 21 juni en stamt waarschijnlijk uit de voorchristelijke tijd. Het is bovenal een familiefeest dat je met z’n allen viert.
De feestelijkheden beginnen meestal op vrijdagmiddag en gaan door tot in de avond. De aansluitende zaterdag is weliswaar de officiële feestdag, maar het feestvieren gebeurt vooral op vrijdag. Vanuit traditie wordt er een meiboom opgericht. Dat is in de meeste gevallen een met bloemen versierde staak met twee bloemenkransen, die mensen ter plekke in elkaar vlechten. Vaak doet men dat gezamenlijk in een dorp, op een centrale plaats. Die oprichting is een feest voor vrijwel het hele dorp. Er wordt folkloristische muziek gemaakt, soms gedanst, vaak in traditionele kostuums. En natuurlijk blijven de picknickmanden niet thuis. Aardbeien zijn een essentieel onderdeel van de maaltijd, net als het gegrilde worstje.
…
Sint Lucia
Op 13 december wordt de naamdag van de heilige Lucia gevierd. Het feest heeft elementen van het voorchristelijke midwinterfeest in zich. Het markeert de langste winterdag en de terugkeer van de zon daarna. Het feest begint formeel met een nachtwake. Met kaarsen, zang, eten en drank wordt de avond van de 12e december opgeluisterd. Op 13 december wordt er meestal een Lucia-optocht georganiseerd. De meisjes dragen witte gewaden en uit hun midden wordt een Lucia gekozen, vaak eentje per dorp of stad. Zij draagt een kroon met kaarsjes op het hoofd. Thuis is het Luciafeest een dag om lekker te eten. Vooral allerlei zoete lekkernijen en broodjes staan op het menu. Kaarslicht, gezelligheid en huislijkheid zijn de belangrijkste ingrediënten. En zo is Sint Lucia de perfecte opmaat voor de kerstperiode.
…
…
Fika: iedere dag feest
Bij Zweden ga je niet op de koffie, maar word je op de ‘Fika’ gevraagd. Een kop koffie met iets lekkers erbij, bij voorkeur een zelf gebakken traditionele Zweedse zoetigheid. Bulles, koekjes en taarten, er zijn 101 soorten baksels die je erbij kunt serveren. En het voordeel van zo’n gewoonte: je hoeft niet te wachten tot een speciale feestdag, want Fika doe je het liefst iedere dag. Wil je snel inburgeren en vrienden maken in Zweden? Roep ‘Fika’ en serveer zelf gebakken zoetigheden. Geheid succes! En wie nog zoekt naar recepten van Zweedse zoetigheden: IKEA heeft een heel handig bakboek.
Geef een reactie