Dat de zuid-Zweedse provincie Skåne één van de beste plaatsen is om een Scandinavische zomer te vieren, is bekend. Veel toeristen kiezen voor de west- en zuidkust en ‘vergeten’ de oostkust. Met prachtige stranden, interessante bezienswaardigheden en volop culinaire verrassingen heeft de kustregio tussen Simrishamn en Ǻhus meer dan genoeg ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Nordic ging op pad om de schatten van de Aalkust te ontdekken.

De vlag is een mengeling van de Deense en Zweedse vlaggen

Mix

Dat Skåne ooit Deens is geweest, kun je in één oogopslag zien. Als je de vlag van deze zuid-Zweedse provincie ziet, herken je gelijk de mengeling van de twee Nationale vlagen. Het rood is Deens, het geel is Zweeds. Ook in het landschap en bijvoorbeeld in de bouwstijl van de huizen vind je elementen die aan het Deense verleden doen denken. De vakwerkhuizen en de uitgestrekte tarwe akkers maken dat je je soms even in Denemarken waant. Het zangerige Zweeds van de Skåners maakt dat je niet vergeet dat deze rijke provincie toch echt heel erg Zweeds is!

Oneindige graanvelden

Goed eten

Zoals overal in het zuiden speelt de landbouw een belangrijke rol in het landschap van oost Skåne. Akkers worden afgewisseld met weiden waar koeien in opdracht van zuivelcoöperatie Arla het groene gras staan te verwerken tot melk. Biologisch boeren, respect voor dier en milieu, het telen en eten van lokale producten zijn belangrijke thema’s in de Zweedse landbouw. Aan de oostkust ligt ook het episch centrum van de Zweedse fruitcultuur. Het klimaat, dat zachter is dan landinwaarts door de nabijheid van de zee, en de bodemgesteldheid maken dat juist hier de appel- en perenbomen het beste gedijen. Bijna iedere Zweed kent de gezonde en zuivere appelsappen van Kiviks Musteri, al is het maar omdat ze vrijwel overal door het land worden verkocht.

Zweeds sinaasappelsap

Appels

Kivik, de fruitboomgaard van Zweden

‘In 1888 werd de eerste appelboom hier geplant’, vertelt de gids tijdens de rondleiding door het Appletshus. Wat begon als een bescheiden boomgaard die door Henric Ǻkesson werd aangeplant, is nu uitgegroeid tot de grootse fruitverwerker van Zweden. ‘Alleen al in de maanden augustus t/m november wordt hier acht miljoen liter appelsap geperst, in pakken en flessen gegoten die hun weg door heel Scandinavië weten te vinden. Voor veel Zweden is sap van Kiviks een vertrouwde naam, zoals Löfbergs Lila voor koffie en ICA voor de supermarkt.’ Tijdens de rondleiding krijg je niet alleen van alles te horen over het productieproces, maar ook over het reilen en zeilen van het bedrijf, dan nog steeds in handen van de familie Ǻkersson is. Inmiddels is het de vijfde generatie die leiding geeft aan ruim 100 medewerkers. Buiten het appelseizoen verwerkt het bedrijf andere vruchten tot sappen, ook voor andere merken en labels. De ‘Spaanse’ sinaasappelsap die wij drinken, zou dus best wel eens in Zweden geperst kunnen zijn!

 

Nationaal park Stenshuvud

Orchis

Gevlekte orchissen in Stenshuvud

De oostkust van Skåne biedt ook onderdak aan wat het kleinste nationale park van Zweden blijkt te zijn. Met 386 hectaren bestaat het uit niet meer dan een 97 meter hoge heuvel en omliggende landerijen. Tot dat het gebied de status van nationaal park kreeg in 1986 werd het omliggende land volop gebruikt voor landbouw en recreatie. En nog steeds trekken de prachtige stranden volop mensen. Het aantal soorten planten dat binnen de grenzen van het nationaal park groeit is verassend hoog. Sommige van Zwedens meest zeldzame planten, zoals een bepaalde soort bosaardbei en orchideeën vind je hier. De beste manier om het park te leren kennen is door een bezoekje te brengen aan het Naturum, het informatiecentrum en een rondwandeling. In circa drie uur heb je het grootste stuk van het park gezien. Met een beetje geluk kun je daarna uitgebreid bijkomen op het prachtige strand!

De Aalkust

Vitskövle

Kasteel Vitskövle

Boven Stenshuvud begint wat wel ‘de Aalkust’ wordt genoemd. Feit is dat je tussen Ǻhus en Maglehem bijna struikelt over de rokerijen waar allerlei soorten vis worden bereid, vaak nog op ambachtelijke wijze. Wil je het van dichtbij bekijken? Gewoon op je neus vertrouwen en de geuren volgen, richting een ‘rökeriet’. Naast de vis heeft dit deel van oostelijk Skåne nog meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het plaatsje Vittskövle, waar de centraal gelegen kerk een echte blikvanger is. Omringd door een fraaie, goed onderhouden begraafplaats sta je hier letterlijk midden in de historie. De oudste delen van de kerk dateren van 1200. Een andere must see is het even verderop gelegen slot van Vittskövle, één van de mooiste en grootste (100 kamers!) van Skåne. Al in de middeleeuwen stond hier een voorloper van het huidige kasteel, dat in de 17de eeuw werd herbouwd en pas in de 19de eeuw zijn huidige vorm kreeg. Tot de dag van vandaag is het privé-bezit.

De Ǻla-routen

ontbijt

Ontbijten bij Else Göransson

Kunstenaars en uitbaters van kleine toeristische accommodaties hebben de handen ineengeslagen. Onder de vlag ‘Ǻla-routen’ bieden zij toeristen de mogelijkheid om al wandelend of fietsend kennis te maken met de pracht van het landschap, de kunstenaars die er wonen (en hun werk) en met de culinaire geneugten die regio te bieden heeft. Inmiddels hebben meer dan honderd kleine zelfstandigen zich aangesloten bij dit samenwerkingsverband, dat als doel heeft mensen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Er zijn geen standaardarrangementen, maar er wordt maatwerk geleverd om aan ieders specifieke wensen tegemoet te komen. Zo kun je bijvoorbeeld fietsend de kuststrook bij Yngsjö ontdekken, lunchen op een biologische boerderij, je reis vervolgen en de dag beëindigen in B&B Ängshyddan. Die laatste wordt bestierd door schilderes Else R. Göransson. Naast een prachtige tuin beschikt zij over een fraaie galerie waar je ’s ochtends je broodje eet tussen de schilderijen. En zo zijn er talloze opties om natuur, lekker eten en cultuur met elkaar te verbinden. Meer informatie vind je op www.alarouten.se.

Nooit te ver

Lokaal geproduceerd, volgens eigen recept

Wie de oostkust van Skåne op eigen houtje wil ontdekken, kan er kiezen uit accommodaties in alle prijsklassen. Van kleine campings tot knusse B&B’s, van familiehotels tot exclusieve en verrassende accommodaties. De meeste plaatsen langs de kust zijn relatief klein. Een gezellige havenplaats is het zuidelijk gelegen Simrishamn. De dichtstbijzijnde grote stad is Kristianstad aan de noordkant. De afstanden in Skåne zijn nooit echt groot. Wil je tijdens je verblijf aan de oostkust toch ook een dagje grote stad inbouwen, dan zit je met de auto in 1,5 uur in Mälmo, Zwedens derde stad en hoofdstad van de provincie.

Genieten

De oostkust van Skåne heeft genoeg te bieden, of je nu gaat om uit te rusten of om juist je actief te verdiepen in natuur en cultuur. Lekker eten is er even vanzelfsprekend als de nabijheid van de zee. Genieten dus en voor ons meer dan genoeg reden om hier terug te komen!

 

Praktische informatie Oostkust Skåne

 

Ligging en bereikbaarheid

Skåne is de meest zuidelijke provincie van Zweden. Vanuit Nederland kun je er in één dag naartoe rijden. Via de brug Kopenhagen-Malmö is de afstand ruim 900 kilometer. Naar de oostkust rijd je dan nog eens 130 km extra.

 

Klimaat en beste reistijd

Het weer en klimaat van dit deel van Zweden laat zich goed vergelijken met Nederland. Wil je optimaal genieten van het natuurschoon dat de oostkust te bieden heeft, dan zijn het voorjaar en de zomer de beste periode.

 

Er naartoe

Er naartoe rijden kost circa een dag. Vliegen kan natuurlijk ook, en dan een auto huren. Via Stockholm kun je naar Malmö vliegen (SAS). Ryanair vliegt vanaf Weeze op Växjo, de hoofdstad van het hoger gelegen Småland. Vandaar rijd je in een paar uur naar de oostkust van Skåne.

 

Accommodaties

Campings, B&B’s, hotels, vrijwel alles is mogelijk. Buiten het hoogseizoen is reserveren vaak niet eens noodzakelijk. Het lokale toeristenbureau is dan vaak een goed adres voor oriëntatie op geschikte accommodatie. In de zomervakantie is het vaak wel verstandig om van te voren je verblijf te regelen.

 

Meer informatie

Voor algemene informatie over Zweden ga je naar www.visitsweden.com. Specifieke informatie over Skåne vind je op www.skane.com. Informatie over de mogelijkheden aan de Aalkust vind je op www.alarouten.se. Veel Zweedse campings zijn aangesloten bij de SRC. Informatie over de aangesloten campings vind je op www.camping.se.

 

Verantwoording

Dit artikel verscheen in het voorjaarsnummer 2012 van Nordic Magazine. Tekst en foto’s zijn verzorgd door One Day Walks, Paul van Bodengraven en Marco Barten